beats by dre cheap

Sogan dolma od luka


sogandolma.jpg
 
 

Sastojci:

  • 600 gr. crvenog luka (sitnije duguljaste glavice)
  • 100 gr. crvenog luka za punjevinu
  • 400 gr. govedjeg mesa, mekog
  • 80 gr. rize
  • 2 - 3 kasike ulja (ili rastopjenog masla (putera)
  • so
  • biber
  • ukuhani paradajz
  • malo aleve paprike
  • malo sirceta ili pavlake
  • 5 dl. kisela mlijeka

Nacin pripreme:

Navedene kolicine sastojaka su za cetiri obroka. Meso i crveni luk se samelju i posole. Opere se riza, prodinsta i izmijesa sa mesom, doda malo putera, jedno jaje, pa opet izmijesa, te se na taj nacin dobije fil.

Neki jos dodaju malo ulja i cehno bijelog luka, ali tada se riza ne dinsta.
Prije spremanja fila pripreme se "babure" luka. Podrezu se vrhovi glavica i skuhaju u vodi toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati kosuljice luka (babure) "dolme". Skinu se sa sporeta, ocijedi topla i ulije hladna voda.

Onda se prstima pritiskanjem izbacuju kosuljice luka ("dolme"). Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se vise dolmi koje se pune filom (nadjevajuci dolme prstima, a manje babure, eventualno, cackalicom ili dezertnim nozicem).

Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju vodom ili juhom, tako da budu pokrivene, doda malo sirceta ili povlake, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od serpe - da ne bi iz dolme prilikom kuhanja izletjelo meso), te stave kuhati. Dolme provriju za oko 10 minuta. Poslije se prebace na tihu vatru i tako dalje kuhaju. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.

Uz dolmu, ili poslije, servira se kiselo miljeko (ili povlaka, kiselo vrhnje). Mlijeko se moze malo "precvrknuti" uzavrelim mladim maslom (puterom)

Bujrum i prijatno:


http://seherbosna.blogger.ba
20/08/2010 16:22