beats by dre cheap

Psenisni hljebovi (somuni)

 



Sastojci:

300 gr. bijelog psenisnog brasna
300 gr. crnog integralnog psenisnog brasna
200 gr. jecmenog brasna
200 gr. razovnog ili havre-gryna
100 gr. rasnih sjemenki {susama, suncokretovog sjemena,
             od bundeve sjemena i to nasjeckajete ne previse sitno

Nacin pripreme:

Staviti u zdjelu 3 - 4 vrste brasna da zajedno bude oko 1kg ( otprilike 300 gr. bijelog psenicnog, 300 gr. crnog integralnog psenicnog i 200 gr. jecmenog brasna  , 200 gr. razovnog ili havre-gryna).

Dobro pomjesati, dodati pola sake raznih sjemenki, susama i pola sake  malo nasjeckanih sjemenki suncokreta, posoliti i umijesiti tijesto sa germom i toplom vodom. Pokriti cistom krpom i ostaviti na toplo mjesto da nadolazi.

Kada poveca volumen najmanje dva puta, promijesiti rukom i izvaditi na dasku posutu brasnom, pa namladiti rukom, oblikovati po zelji somune, svaki jos mijesiti malo na brasnu i stavljati u nauljenu tepsiju.

Narezati ih malo odozgo, da ne popucaju prilikom pecenja. Pokriti krpom da jos malo nadodju u tepsiji, a onda staviti u prethodno zagrijanu rernu. Kada su peceni, premazati kockom maslaca.

Zdravo i ukusno.

Bujrum i prijatno:


http://seherbosna.blogger.ba
06/08/2010 12:24