beats by dre cheap

{ Specijaliteti sa janjetinom }


Janjetina kao ispod peke
****************************

Sastojci:

1,2 kg. janjecih prsa
1,2 kg. krompira
2 mrkve
1 glavica crvenog luka
1/4 glavice korijena celera
3 cehna bijelog luka
1 dl. vode
ulje, so, biber, ruzmarin,
alava-crvena, paprika

Nacin pripreme:

Janjeca prsa narezana na jednake komade zacinimo uljem, solju, biberom, alavom-crvenom paprikom, bijelim-lkom, ruzmarinom, te sve pomijesamo i slozimo na dno posude za pecenje. Istim zacinima zacinimo povrce narezano na krupnije komade (krompir, mrkva i celer).

Tako zacinjenim povrcem prekrijemo meso, podlijemo ga vodom i stavimo da se pece na donju razinu, na 200°C oko pola sata.
Nakon toga meso izvadimo na povrce i zapecemo jos cetrdesetak minuta.

Bujrum i prijatno:


Rolana janjetina u gnijezdu od spinata
******************************************* 

Sastojci:

1,4 kg janjece lopatice
800 gr. spinata
1 glavica crvenog luka
2 mrkve
1/4 glavice korijena celera
1 dl. vode
40 gr. pirea od paradajza
ulje, so, biber
bijeli-luk, ruzmarin
svjeza crvena paprika, maslac



Nacin pripreme:

Iz janjece lopatice izvadimo sve kosti tako da meso ostane u komadu, zacinimo solju, ruzmarinom i bijelim-lukom, zarolamo, zavezemo koncem (da se ne otvori ) i stavimo da se pece na 220 C, 1 sata zajedno s kostima.

Za to vrijeme na ulju preprzimo korjenasto povrce (luk, mrkva, celer), podlijemo vodom, posolimo, dodamo biber u zrnu, paradajz-pire, vode i pustimo da prokuha. Kada prokuha, umaku dodamo meso i pecene kosti (da pojacamo umak).

Pustimo da se lagano pirja, podlijevajuci vodom dok meso nije gotovo. Gotovo meso izvadimo, umak procijedimomo, okus doradimo solju i biberom. Spinat ocistimo, blansiramo u slanoj vodi te ga sotiramo na maslacu uz dodatak soli i bibera.

Na tanjuru oblikujemo gnijezdo. Narezanu rolanu janjetinu serviramo u gnijezdu od spinata, i dekoriramo sa „srcem“ od svjeze paprike.

Bujrum i prijatno:



Pohani janjeci odresci sa lovackim umakom
*************************************************

Sastojci:

800 gr. janjecih odrezaka
250 gr. biljne masti
2 jaja
1 glavica crvenog luka
150 gr. sampinjona iz konzerve
1 dl. vode
2 dl. vrhnja za kuhanje
ulje, so, biber
brašno, krusne mrvice
1 kasika kecapa, umak za pecenje

Nacin pripreme:

Tanko narezane janjece odreske zacinimo solju i biberom i uvaljamo ih u brasno, jaje i krusne mrvice. Stavimo ih da se pecu u duboku masnocu, okrecemo samo jednom i pri tome pazimo da korica ne zagori.

 Pohane odreske vadimo na stranu, na toplo mjesto dok pripremamo umak. Na manji dio masnoce od pohanja dodamo luk i przimo ga dok ne dobije zlatno zutu boju. Zacinimo solju i biberom te dodamo sampinjone iz konzerve i jednu kasiku kecapa.

Kratko propirjamo, pa podlijemo vodom i umijesamo umak za pecenje koji smo rastopili u malo vode. Kada prokuha dodamo vrhnje za kuhanje, pustimo da se umak poveze, te ga serviramo preko pohanih janjecih odrezaka.

Bujrum i prijatno:


Janjetina kao divljac
***********************

Sastojci:

800 gr. janjetine bez kosti
1 dl. vode
1/2 dl vinskog octa
1 limun
2 cehna bijelog-luka
200 gr. palente
50 gr. maslaca
40 gr. parmezana
ulje, so, biber u zrnu, lovorov list
list persuna, ruzmarin

Nacin pripreme:

Na vrucem ulju preprzimo ruzmarin i cehna bijelog-luka, dodamo janjetinu narezanu na krupne kocke, lovorov list, biber u zrnu i nastavimo pirjati podlijevajuci sircetom i vodom uz dodatak soli.

Kada je meso kuhano, pokapamo limunovim sokom, te okus doradimo sa solju i biberom. Kao prilog serviramo palentu koju smo skuhali na rijetko i zacinili sa maslacom i parmezanom, dekoriramo ruzmarinom.

Bujrum i prijatno:


Kuhana janjetina s povrcem
*********************************

Sastojci:

1,2 kg. janjetine
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1/8 glavice korijena celera
1 paradajza
1/4 glavice mladog zelja
1/3 praziluka
voda, bijeli-luk, klincici,
ruzmarin, persunov-list, biber u zrnu


Nacin pripreme:

Junece meso stavima u vrucu slanu vodu, uz dodatak lovorovog lista i bibera u zrnu. Kada prokuha dodamo povrce narezano na krupnije komade. Kada je povrce kuhano-kuhana je i janjetina.

Meso odvojimo od kosti, povrce narezemo na sitnije komade, sve serviramo u duboki tanjur i prekrijemo juhom, posipamo isjeckanim listom persuna i pokapamo maslinovim uljem. Ako su komadi mesa veci od 120 gr, prije dodavanja povrca, meso trebamo prokuhati lagano oko 20 minuta.

Bujrum i prijatno:


http://seherbosna.blogger.ba
29/07/2010 11:47