beats by dre cheap

Pecena nadjevena guska

http://img206.imageshack.us/img206/9243/dsc00326c.jpg


Sastojci:

 za 6 do 8 osoba

Peci gusku na 180C, 3 sata.

  1 guska   4-5 kg.
  4 kasike ulja
  so
  2 kasike vegete
Za prilog:
  7? dl. vode
  so
  1 kasika vegete
  gušcja dzigerica i zeludac
  ulje
  1 glavica crvenog-luka
  3-4 cehna bijelog-luka
  1-2 karanfilcica
  biber
  alava  paprika
  500 gr.Kukuruzne krupice
 
 

Nacin pripreme:

Gusku ocistite, operite, posusite pa je izvana i iznutra natrljajte mjesavinom soli i vegete nekoliko sati prije pecenja, a jos bolje dan prije.

Prije pecenja prelijte je uljem, a u tepsiju dolijte vode u visini dva prsta i stavite u pecnicu na 200°C. Povremeno je zalijevajte sokom u kojem se pece i dolijevajte vodu u tepsiju kako bi guska bila socnija.

Dok se guska pece, pripremite prilog tako da u vodu stavite so i vegetu, nasjeckana dzigericu i zeludac, bijeli-luk koji ste prethodno nasjeckali i malo proprzili na ulju. Dodajte karanfilcic, biber i papriku pa kuhajte dok dzigerica i zeludac ne omeksaju.

Pred sam kraj uspite kukuruznu krupicu i kuhajte dalje neprestano mijesajuci. Ako smjesa postane suvise gusta i cvrsta, po potrebi ulijte malo vruce vode.

Kuhanu smjesu stavite na masnocu u tepsiju, a prethodno izvadite gusku pa je ponovno vratite te pecite sve zajedno još oko 30 minuta.
Ako se tokom pecenja iz guske iscijedi previše masnoce, dio svakako odvojite.

Bujrum i prijatno:



http://seherbosna.blogger.ba
08/05/2010 21:52