Pita guzvara sa sirom
Sastojci:
Tijesto, jumaci za pitu
500 gr. brasna bijelog mekanog
voda, so, malo ulja
Fil:
500 gr. sira
3 jaja
vrhnje slatko (grede) za preliv
so, ulje i maslac
Nacin pripreme:
Tijesto zakuhati (umjesiti) tako sto cete u brasno staviti soli, uzeti mlake vode i zakuhati jumake osrednje velicine, tijesto mora biti mekano ali ne previse, razdijeliti tjesto na tri3 jumaka (loptice), i izraditi ih premaremazati uljem i ostaviti 20tak min. da ostoje.
Dok se tijesto odmara Vi pripremate fil, sir, jaja, malo ulja, sve to sastavite i izmjesate, razvijete jufku, namastite uljem i onda je sto tanje razvucete preko cijele (sinije) stola, fil razdjelite po kraju jedne strane i prebacite ivicu jufke tako da se pokrije fil i ne rulate nego je sguzvate onako da bude sva nabrana.
Mozete je savijati skroz sa sredine tepsije poceti sa jednim kolutom i onda okolo omotavati, a isto i u kolutove, (zvrkove) znaci da je ne rulate, nego zguzvate. Isti postupak i sa sledecu jufku po sredini jufku rasjeci tako da dobijete 4 koluta zvrka pite guzvare.
Taj isti proces se ponavlja i sa drugom jufkom i trecom, kad ste zavrsili i slozili (pitu) u tepsiju (pleh) rernu ste vec predhodno malo zagrijali i onda pecete 40min. na temperaturi od 200 C kad (pita) porumenili po vasem ukusu onda pitu prelijete slatkim vrhnjem (gredeom).
Preporuka: Najukusnija je (pita) kad je vruca.